Binance.com hesap açmak

3 Eylül 2014 Çarşamba

İlerleyen yaşlarda metabolizmanızı hızlandırmak

Daha Hızlı Bir Metabolizma için on adım |  görsel 1
Yaşınıza göre daha genç ve sağlıklı görünmeksizin elinizde...İlerleyen yaşla birlikte yavaşlayan metabolizmayı artırmak için yapılması gerekenler...

Diyet yapmak, sürekli yediklerinizin kalorisini düşünme halini aldığında bunaltıcı bir sürece dönüşür. Aslında, bu konuyu takıntı haline getirmeye gerek yok.  Amacınıza ulaşmakta kararlı olduğunuz sürece, bu durumu kontrol etmek o kadar da zor değil.
Metabolizma hızı, genel olarak yakılan kaloriler, yaş, cinsiyet, vücut kompozisyonu, genetik ve egzersiz düzeyine bağlı olarak değişir. Örneğin, yirmi beş yaşında iken otuz beş yaşınıza göre 100 kalori daha fazla yakarsınız. Yani vücut yaşlandıkça, metabolizma hızı da yavaşlar. Kadınlarda yirmi beş yaşından sonra, her on yılda bir yaklaşık olarak iki buçuk kilograma varan kas kayıpları oluşur. Bunun dışında, ilerleyen yaş ile birlikte vücudun hormonal dengesi de değişir ve kadınlarda östrojen hormonu azalır. Östrojen hormonu damarların ve cildin daha diri kalmasını, kolojen dokuyu koruyarak eklemlerin daha sağlıklı olmasını, kemik erimesini baskılayarak da kemik dokusunda kayıp oluşumunun önlenmesini sağlar. Ayrıca İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünde yüksek seyretmesine yardımcı olur. Tüm bu nedenlerle, ilerleyen yaşlarda metabolizmanızı hızlandırmak ve yaşam kalitenizi artırmak için aşağıdaki önerileri uygulamaya özen göstermelisiniz.

1)Kahvaltıya gereken önemi verin.
Araştırmalara göre kahvaltı eden bireyler, etmeyenlere kıyasla daha çok kilo kaybedebiliyorlar. Sabah uyandığınız saatlerde, metabolizmanız yediklerinizi diğer zamanlara kıyasla daha kolay yakar. Bu nedenle bu öğünü atlamamaya özen gösterin. Aksi takdirde, uzun süren bir açlık durumundan sonra hem yanlış besinler seçebilir hem de kontrolsüzce yiyebilirsiniz. Bu yüzden, kişiye göre de değişmekle birlikte güne ortalama 300-400 kalori içeren bir kahvaltıyla başlamayı deneyin ve lif içeriği yüksek besinler seçmeye dikkat edin.

2) Tükettiğiniz öğün sayısını artırın.

Tüketilen öğün sayısı arttıkça metabolizmanın hızı da artar.Üç büyük ana öğün yerine 5-6 küçük öğün tüketmek metabolizmanızı daha çok çalıştıracağı için daha çok kalori yakmanızı sağlayacaktır. Tabii acıkma süreniz tükettiğiniz besinlerin içeriğine bağlı olarak da değişir. Örneğin çok düşük miktarda kalori aldığınızda, metabolizmanız kendisini aldığınız bu düşük kaloriye göre yavaşlatır. Bu nedenle 4-5 saatten daha uzun süre aç kalmamanız gerekir.

3) Kas kütlenizi artırmak için egzersiz yapın.

Metabolizmanıza hız katmanın en iyi yolu kas kütlenizi artırmaktır. Kas dokusu, yağ dokusuna göre dokuz kat daha fazla kalori yakmanızı sağlar. En kolay ve uzun vadeli yapabileceğiniz egzersiz türü yürüyüştür. Buna ek olarak ağırlık hareketleri uygulamak da kas kütlenizin korunmasını ve artmasını sağlayacaktır. Ağırlık egzersizlerini haftada iki gün, on beşer dakika ve düzenli olarak yapmak olumlu sonuçlar getirecektir.

4)Stresten kurtulun.

Vücudun sürekli strese maruz kalması, stres hormonlarını artırarak karın bölgenizde yağlanmaya neden olur. Üstelik bu yağlanma derindir ve sizin diyabet, kalp hastalığı ve kansere yakalanma riskinizi artırabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminiz üzerinde de baskı oluşturur.

5)Kendinize eziyet çektirmeyin.

Vücut alıştığı kiloyu kaybetmemek için direnç gösterir. Gereğinden az kalori almak da, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Haftalık kilo kaybınızın 0,5-1 kg aralığında olması kas kütlenizi koruyarak kilo verdiğinizin ve doğru yolda olduğunuzun işaretidir.
6)Proteine beslenmenizde daha fazla yer verin.

Proteinin sindirimi karbonhidrat ve yağlara göre daha zor olduğundan, protein tüketimi metabolizma hızınızda 150-200 kalorilik (kkal) bir artış sağlar. Ayrıca tokluk sürenizi uzatarak, atıştırmalarla fazladan kalori almanızı engeller. Ancak, burada enerjinin hangi oranda proteinden geliyor olduğu çok önemlidir ve bu oran ne fazla, ne de az olmalıdır. Atkins ya da Dukandiyetlerinde olduğu gibi protein miktarı fazla olduğunda, vücutta kalsiyum, elektrolit ve kas kayıpları gerçekleşebilir.
7) Yağ yakmak için süt için.
Yağ yakımını artırmak için kalsiyum supplementlerinin verildiğini düşünürsek, günlük kalsiyum alımının ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz. Ancak benim önerim, kalsiyum ihtiyacınızı doğal kaynaklardan karşılamanız olacaktır. Günde 3-4 kez az yağlı süt ve süt ürünleri tüketen kişilerin %70 oranında daha fazla yağ yaktığı çalışmalarla gösterilmiştir.
8) Alkol tüketimini sınırlandırın.
Alkol tüketimi erkeklerde günde 2 kadehten ve kadınlarda günde 1 kadehten fazla olmamalıdır. Tercihiniziflavanoid içeriği yüksek olan şaraptan yana kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Aldığınız kaloriyi dengelemek veya içtiğiniz kadeh sayısını artırmak istiyorsanız, maden suyu ve şarabı yarı yarıya olacak şekilde tüketebilirsiniz. Ayrıca, alkol alındıktan sonra vücutta hipoglisemi durumu yaşandığı için, yeme isteği oluşur. Bu isteği duyduğunuzda yanlış seçimlere (kızartma yiyecekler yada fastfood) yönelmemeye özen gösterin.
9) Yeterli seviyede karbonhidrat almayı ihmal etmeyin.
Vücudunuzun yakabileceği seviyede, yeterli miktarda karbonhidrat almalısınız. Sebze, meyve ve tam tahıllı ekmek grubu,kompleks karbonhidratlar arasındadır. Bu besinler içerdikleri lif sayesinde kilo vermenizi ve kilo kontrolü sağlarken yağlanmanın önüne geçmenizi sağlar. Diğer yandan beyaz ekmek, pirinç, patates ve makarna gibi besinleri mümkün olduğunca az tüketmelisiniz.
10) Adet döneminizde besin seçimlerinize dikkat edin.
Östrojen hormonunun etkisi ile, adet olmadan önceki iki hafta boyunca yaptığınız egzersizlerde %30 daha fazla yağ yakarsınız. Ancak bu dönemde oluşan karbonhidrat açlığına dikkat etmelisiniz. Hızlanan metabolizmanızı yanlış besin seçimleriyle etkisiz hale getirmeyin. Bu dönemlerde uygun miktarlarda kurubaklagil, kuru yemiş, kuru meyve ve yaklaşık 3 litre su tüketmeniz uygun olacaktır. Diğer yandan, şeker tüketiminden kaçınırken tuzlu tüketiminde de aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz.
milliyet.com

8 Mayıs 2013 Çarşamba

Yağ eriten 7 içecek

Yağ eriten 7 içecek var! |  görsel 1

Yağ eriten 7 içecek var!

Şimdi fazlalıkları üzerimizden atma, kilo verme ve fit bir görünüme kavuşma zamanı! Yağ yakan bu içecekler hem susuzluğunuzu, hem de kilolarınızı bastıracak. Metabolizmanızı hızla canlandıran içeceklerle yemek yemekten de korkmayacaksınız!

Buzlu su
Suyun metabolizmayı hızlandırdığını artık hepimiz çok iyi biliyoruz.
Günde 8 - 10 bardak soğuk suyla ekstra 250 - 500 kalori yakabilirsiniz. Hatta bütün diyetiniz boyunca sadece buzlu su içmeniz yeterli olacaktır

Yağsız süt

Sütün için de bol bol kalsiyum vardır. Kalsiyum da yağların baş düşmanıdır. Günde en fazla 3 bardak yağsız sütü rahatlıkla içebilirsiniz. Özellikle spor yapmadan önce içilen süt ekstra yakılan 50 kalori demektir.

Yeşil çay

Her gün içeceğiniz 3-5 bardak yeşil çayla (şekersiz ve tatlandırıcısız) yağlarınızı yaklaşık yüzde 40 oranında daha hızlı yakabileceğinizi biliyor muydunuz?

Sebze suyu

Yemeklerden önce bir bardak sebze suyu içmek, yemek sırasında yediğiniz her şeyden 135 kalori düşmeniz demektir. Bir zar gibi midenizi yağ yapan yiyeceklere karşı korur.

Peyniraltı suyu

Peynir ve yoğurt suları açlık ve iştah güdülerini tetikleren hormonları keserek tokluk hissine yardımcı olur. Bunu içtikten 90 dakika sonra diyete küçük bir ara bile verebilirsiniz: Mesela nefis bir dilim çikolatalı kek!

Yoğurt türevleri

Buna yazın evde yapabileceğiniz smoothie'ler ve dondurmalar da dahil!

Her gün yediğiniz yemeklerin yanına birkaç yemek kaşığı yoğurt ekleyerek yüzde 81 oranında daha hızlı yağ yakabilirsiniz. Özellikle karın yağlarında etkisini hemen fark edeceksiniz.
Hindistan cevizi suyu

Yapay tatlandırıcı içermeyen Hindistan cevizi, diğer meyve sularına oranla daha sağlıklı ve yağların hızla yakılmasına yardımcıdır.

Daha hızlı kilo vermek ve fit bir görünme sahip olmak istiyorsanız yaptığınız egzersizlerden önce hindistan cevizi suyu içerek enerjinizi ikiye katlayabilirsiniz.






Kemik Erimesini Önleyen 10 Yiyecek

Kemik Erimesini Önleyen 10 Yiyecek |  görsel 1

Kemik Erimesini Önleyen 10 Yiyecek

Kemik erimesini önlemek için bu yiyecekleri tüketin.

Kemik erimesi; kemik doku yoğunluğunun azalması, dayanıklığının azalması yani kemik kalitesinin bozulmasıdır. Kemik erimesi arttıkça, kemiklerin kırılganlığıda artar. Kemik Erimesi (Osteoporoz) tedavisinde amaç mevcut kemik kitlesinin korunması veya artırılması, kırıkların önlenmesidir.

Kemik erimesini önleyen 10 yiyecek:

Kayısı

Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

Süt

Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır. Bunların eksikliği kemikleri eritir.

Soğan

Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler. Soğan kemik erimesini de önlüyor.

Marul

Sütten bile daha fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.

Brokoli

Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, adeta bir vitamin deposu. A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Demir, selen, bakır ve potasyum kaynağı olan brokoli içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahip. Antibiyotik özelliğe de sahip olan brokoli bu yönüyle prostat enfeksiyonuna karşı çok etkin.

Kuru Erik

Fenolik bileşikler ve bor elementi bakımından zengindir. Bor elementi kemik sağlığını koruyan, kemik erimesine karşı koruyucu özelliktedir. Günlük 100 gram kuru erik tüketiminin, günlük bor gereksinimini karşılayabileceği belirtiliyor.

Üzüm Çekirdeği Özütü

Flavonoit tipi bileşenler açısından zengin olup oksidatif hasarı önleyici özelliğinin yanında, kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri de azaltıcı etkisi vardır.

Nar özütü

İçeriğindeki flavonoit yapısında bileşenler nedeniyle üzüm çekirdeği gibi etki gösterir.

Portakal gibi Narenciye Meyveleri

C vitamini ve flavonoit yapısındaki bileşenler sebebiyle kemik sağlığı açısından önemlidir.

Elma

Kemik erimesini azaltıcı etkisi vardır.




Yağ Yakımını Hızlandıran 6 Besin

Yağ Yakımını Hızlandıran 6 Besin |  görsel 1


Yağ Yakımını Hızlandıran 6 Besin

Diyet yaparken aç kalmak en büyük hatalardan biridir. Çünkü bazı besinler kilo vermenizi kolaylaştırıyor bile. Yağ yakımını hızlandıracak besinler tüketin, yağlarınıza veda edin.

Greyfurt
Araştırmalar düzenli olarak yemeklerde tüketilen yarım greyfurt veya 150 ml greyfurt suyunun 2 haftada 2 kilo verdirdiğini göstermektedir. Greyfurt düşük glisemik endeksi sayesinde insülin ve kolesterol seviyesini düşürür.

Greyfurtta bulunan inositol, doğal bir yağ yakıcıdır ve greyfurttaki acı tadı sağlayan madde metabolizmayı hızlandırarak yağları kolayca parçalar.

Yeşil çay
Yeşil çay kansere karşı etkisiyle bilinir. Ayrıca metabolizmayı da hızlandırarak yağların yakılmasını sağlar. Yemeklerden sonra içilen bir fincan yeşil çayın faydasını kısa sürede görebilirsiniz. Her gün içilen 5 fincan yeşil çay 70-80 kalori yakılmasını sağlar.

Az yağlı süt ürünleri
Kalsiyum kaynağı olmalarının yanı sıra bu besin maddeleri yağ hücrelerinin yakımını da hızlandırır.Günde 3-4 kez az yağlı süt ürünleri tüketen kadınların yağ yakımı yemeyenlere oranla %70 daha fazladır.Kalsiyum vücudun yağları daha hızlı yakmasını sağlar. Günlük kalsiyum ihtiyacı 1.200 mg'dır.

Su
Eğer yeterince su içmiyorsanız kilo vermekte kesinlikle zorlanacaksınız demektir. Sıvı eksikliği yavaş metabolizma ve kandaki glukoz seviyesinin düşmesine neden olur. Bu nedenle yorgunluk ve baş dönmesi de görülebilir. Günde 1.5 litre su içmek metabolizmayı % 30 oranında hızlandırır.

Protein açısından zengin besinler
Protein kas gelişimi için gerekli besin maddesidir. Protein açısından zengin besinler metabolizmayı hızlandırır. Sindirim sistemimiz proteinleri sindirebilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu sayede proteinlerin sindirimi esnasında daha fazla enerji yakılır. Proteinler sayesinde günde 150-200 kalori daha fazla yakılır.

Baharatlı yiyecekler
Özellikle acı ve kırmızı biber metabolizmayı hızlandırır. Çünkü baharatlar adrenalin salgılanmasını hızlandırır, metabolizma hızını arttırır ve kalori yakımına destek olur.acunn.com dan alınmıştır.







18 Ağustos 2012 Cumartesi

BAYRAMDA TATLILARA DİKKAT


BAYRAMDA TATLILARA DİKKAT

Uzmanlar bayramda tatlı tükatimi konusunda uyarıyorlar. Haksızda sayılmazlar, bir dilim baklavada (40g) 150 kalori, tahin helvasının 100 gramında 518 kalori, sütlaçın 100 gramında 140 kalori, muhallebinin de 100 gramında 174 kalori, bir adet şekerparede 145 kalori, iki adet tulumba tatlısında (40g) 120 kalori, bir kibrit kutusu büyüklüğünde yaklaşık 25g kadayıfta ise 100 kalori bulunuyor. Bu durumda bir saatlik yürüyüşte 100 kalori harcıyorsak nekadar haklı oldukları ortada. Aman bu bayramda tatıyı fazla kaçırmayın derim. Hepinizin Bayramı Kutlu olsun, sağlıkla ve fitkalın.

21 Aralık 2010 Salı